• Soome Ehitusliit korraldab igal kuul infopäevi Tondi Koolituskeskuses! OSALEMINE ON TASUTA! Tel 566 49 049
Firma päring Krediidinfost
Firma päring Äriregistrist
Soome ettevõtete otsing Maksunumbri kontroll
Eesti ettevõtjate ostunimekiri Soomes

25.06.2014
Kui veel kümmekond aastat tagasi nähti ettevõtte ostjana pigem soomlast, siis praeguseks on olukord muutunud ning põhjanaabri juures vaatavad aktiivselt ringi hoopis eestlased.
Ainuüksi eelmise nädala jooksul tuli mitu teadet Eesti ettevõtjate ostlemisest Soomes. Seejuures kõige viljakam kuu näib olevat juuni, mil on toimunud enamik tehinguid.
• Harju Elekter teatas Soome suurima komplektalajaamade valmistaja Finnkumu ostust. Tehing jõustus 17. juunil ning selle kogumaksumuseks kujunes ligi 8 miljoni eurot. Tehingujärgselt jätkab Finnkumu oma nime ja kaubamärgi all Harju Elektri Soome tütarettevõtte Satmaticu 100%lise tütarettevõttena. Ostutehingu rahastamine toimus Harju Elektri omavahenditest.


• Soome puidufirma Metsäliitto teatas 17. juunil, et müüs oma tütarfirma Metsä Wood AS Sylvesteri endistele omanikele kuuluv Eesti puidufirmale Combimill OÜ. Combimilli juhatuse liige Margus Kohava ütles, et laienemine loob ettevõttele hea kasvuvõimaluse lähedases valdkonnas, milles juba tegeletakse, lisaks annab veel uusi ja huvitavaid võimalusi hakata tegelema uue puuliigiga.
• 12. juunil selgus, et vooditekstiili tootja Wendre omanik Peter Hunt ostis investeerimisfondilt Soome ühe suurema kodutekstiili tootja Finlaysoni tehased Soomes ja Venemaal ning kauplused Baltimaades ja Venemaal. Eestis, Poolas ja Hiinas kokku viit tootmisüksust haldava Wendre nõukogu esimees Peter Hunt märkis, et tehing võimaldab kontsernil kindlustada oma positsioone regiooni juhtiva tootjana ning siseneda esmakordselt jaeturule.
• Detsembris 2013 ventilatsioonisüsteemide komponente valmistav Eesti ettevõte ETS Nord omandas Hollandi firmalt Kennemer Schagen BV viimase Soome tütarfirma Aillos Oy aktsiate kontrollpaki. Aillos on ventilatsioonitorustiku osi valmistav tehas Ida-Soomes. Hanno Haameri, Urmas ja Jaan Hiie suurosalusega firma sõlmis ühtlasi koostööleppe Kennemeriga, mis aitab laiendada ETS Nordi toodete müüki üle Euroopa.
• Märtsis 2013 teatas Maag Lihatööstus AS, et omandas 100 protsenti Soome suuruselt neljanda lihatööstuse Pouttu aktsiatest. Ettevõtte omanike, Roland Leppa, Aivar Saarma ja Toomas Juhani hinnagul on Pouttu omandamine Soomes hea võimalus põhjanaabrite turul kanda kinnitada. Pouttu müük eestlastele käis läbi lõviosa Soome ajalehtede ja uudiskanalite veebikülgedelt. 1938. aastal asutatud Pouttu on Soome lihasektori vanim kaubamärk.
• Aprillis 2012 ostis Eesti teraskatuste terviklahenduste pakkuja AS Toode Soome sama sektori ettevõtte OY JanLa. Tehingu käigus sai Soome gasellist ehk kiirelt areneva ettevõtte JanLa omanik Janne Lahtinen AS Toode kolmandaks suuremaks eraisikust aktsionäriks, omandades Toote aktsiatest 9 protsenti. JanLa ja Toode tegevuste ühendamisel tekkis üks Balti- ja Põhjamaade suurimaid teraskatuste valmistajaid ja paigaldajaid.
• 16. mai 2011. aastal teatas Webmedia, et ostis Soome tarkvarafirma CCC Corporation ja ettevõte kasvas selle tehinguga kaks korda suuremaks. Tegemist on Oulus asuva ettevõttega, mis oli tegutsenud 25 aastat ja andis tööd 200 inimesele. Webmedia toonane juht Taavi Kotka ütles siis, et Webmedia kasvas ostuga sama suureks kui Saku Õlletehas ning läks mööda Balti riikide senisest IT-valdkonna liidrist Exigenist. Tehingu hinda ei avaldatud, kuid seda finantseeriti osaliselt omavahendistest ning osaliselt pangalaenuga.
• Juunis 2007 teatas Fjodor Bermani suurosalusega Balti Laevaremonditehas (BLRT), et ostis Soome laevaremondiettevõtte Turku Repair Yardi ning tõusis seega maailma laevaremontijate kõrgliigasse. Tehingu maksumust poolte kokkuleppel ei avalikustatud. 1989. aastal rajatud Soome tehases on võimalik remontida kõiki Läänemerel sõitvaid laevu.
• Juuni 2006. Siiani üheks suurimas äritehinguks on Tallinki juhtide Enn Pandi, Kalev Järvelille ja Ain Hanschmidti julge samm osta Silja Line, millega ettevõttest sai Läänemere suurim laevafirma. Aasta varem börsile läinud ja tuhandete eestlaste huvi tõttu rahvafirmaks ristitud Tallinki juhid jõudsid kokkuleppele pärast pikki läbirääkimisi 12. juuni varajastel hommikutundidel. Ostuleping allkirjastati kell 5.50. Tehingu hinnaks oli 450 miljonit eurot (7,04 mld krooni) ja 5 miljonit Tallink Grupi aktsiat.


Äripäev


Uudised