• Soome Ehitusliit korraldab igal kuul infopäevi Tondi Koolituskeskuses! OSALEMINE ON TASUTA! Tel 566 49 049
Firma päring Krediidinfost
Firma päring Äriregistrist
Soome ettevõtete otsing Maksunumbri kontroll
Rootsi võidab maksuduellis Soomet

18.03.2015

Rootsi tulumaksupoliitika on märksa soodsam kui Soome oma, selgub Soome ettevõtjate liidu Elinkeinoelämän Keskusliitto (EK) uuringust. Näiteks jääb keskmist palka saavale rootslasele kuus kätte 200 eurot rohkem kui soomlasele.

EK peaökonomisti Penna Urrila sõnul on Rootsi maksustamine selgelt leebem nende suhtes, kes saavad palka 30 000 – 100 000 eurot aastas.  Kõige suurem vahe tuleb aga sisse 40 000 – 60 000 teenivate töötajate vahel: rootslasel jääb 7-8 protsenti rohkem raha kätte kui soomlasel.

«Veel aastal 2006 oli Rootsi meist karmim maksustaja kõigis tulusegmentides,» rääkis Urrila. «See muutus, kui valitsus hakkas teostama nn «töösuunda» (arbetslinjen).» Töösuuna eesmärk oli tõsta tööga hõivatute arvu, rõhutades töötegemise prioriteeti võrreldes sotsiaalabist elamisega.

Nüüd on Rootsis tööga hõivatute määr 74 protsenti tööealiste koguarvust, Soomes 69. Viieprotsendine vahe ongi Urrila sõnul otsustav selles osas, kuidas kumbki riik jaksab ülal pidada oma heaoluühiskonda.

«Rootsi suunas maksusoodustused just väikest ja keskmist palka teenivatele, kuid ka suurt tulu saavate koormat kergendati. Soome tulumaksustamist on jälle viimastel aastatel karmistatud,» ütles Urrila.

E24

 



Uudised